c

Dans, forandring og nye perspektiver

Danseduoen Beyond Darkness optrådte i august med forestillingen ”Morphosis” i Kløverparken. Landskabets omfang og byggemaskinernes aktivitet indrammer en fortælling, der viser, hvordan mennesket trods sin lille størrelse sætter store spor i et byområde, der altid har været i forandring.

Foto: Marine Gastineau

To små skikkelser fødes ud af jorden og kæmper for livet i et mudret og barskt landskab. Først er de langt fra tilskuerne, så kommer de tættere på og til sidst er deres dyst med omgivelserne helt tæt på.

Det er en bevægende forestilling og anderledes oplevelse, som Beyond Darkness bestående af koreograf Nanna Hanfgarn Jensen og instruktør-dramaturg Nadja Mattioli, har budt deres publikum. Forestillingen ”Morphosis” spillede tre gange i august som led i Københavns Internationale Teaters Metropolis-festival, der præsenterer kunst og performance i byens rum.

Forestilling foregik på Skanskas grund
Og hvorfor er det så interessant for Skanska? Fordi forestillingen er inspirereret af og foregik på en del af det store område af Kløverparken på Amager som Skanska ejer.

Kløverparken har altid været et område og en grund i forandring. Den tidligere industrigrund blev ryddet for mange år siden, en del af grunden er i dag udlejet til By & Havns oplagring af jord, der skal videre til Lynetteholm – og så har Skanska udarbejdet en omfattende vision for et fremtidigt boligområde kaldet Kløverkvarteret, der kan rumme 15.000 nye boliger i hovedstaden. En vision, der allerede kan være delvist realiseret om mindre end 10 år.

”Vi er optagede af byens forandring og havde en idé, som vi først tænkte passede til Refshaleøen. Men så kom vi forbi Kløverparken, hvor der var helt åbent og bart. Det passede til vores fortælling om perspektivet, om hvor lille mennesket er og om den forandring, der foregår, når vi udvider byen. Forestillingen fortæller også om de spor, som mennesker efterlader. Der er mange spor af noget tidligere i Kløverparken, men alligevel er det et sted, hvor der ikke er bygget noget endnu,” fortæller Nanna Hanfgarn Jensen, der er glad for, at Skanska sagde ja til, at de kunne optræde på grunden.

Åben plads, oplagring af jord og snart nyt bykvarter
Da Skanska i foråret nikkede til idéen om en danseforestilling i Kløverparken, var området en åben plads på 285.000 m². Men da de to dansere senere kom ud for at øve koreografien, havde By & Havn påbegyndt oplagringen af jord til Lynetteholm, der frem til 2026 vil fylde en stor del af Kløverparken, inden området igen omdannes til et nyt bykvarter. De store mængder jord, hegn på flere hundrede meter og larmende gravemaskiner blev dog et fremragende bagtæppe for forestillingens pointer om forandring og menneskelig aktivitet.

”Vi var hurtige til at sige ja til forslaget fra Nanna Hanfgarn Jensen og Nadja Mattioli. Det er en spændende idé, og en fortælling med perspektiver, der også er vedkommende for os. Da der i sommerperioden var plads på en del af grunden, som ikke skulle bruges til andet formål, var vi glade for at få mulighed for at understøtte byens kulturliv,” siger Daniel Bro Kristensen, der er forretningsudvikler i Skanska.Se mere fra danseforestillingen Morphosis af Beyond Darkness.

Sidst opdateret: 16-08-2023