c

Et område tager form: Bylivsudviklingsprojektet Scanport

På Amagers Østkyst tæt på Øresundsbroen ligger området Scanport. Et område der i lang tid har ligget øde og ubemærket hen, men som i den kommende årrække bliver forvandlet til en helt ny international bydel.

Gårdmiljø i Bryggergården
1 / 4
Flot patina i den gamle Bryggergård
2 / 4
Åben port i bryggergården
3 / 4
De gamle lokaler står stadig råt i Bryggergården
4 / 4

Forvandlingen af det tidligere industriområde sker blandt andet gennem et bylivsudviklingsprojekt, der har til formål at sætte området på landkortet og gøde jorden for den kommende bydel.

Bylivsudviklingsprojektet, der blev igangsat af Skanska for godt halvandet år siden, bestod i at aktivere den fredede bygning Bryggergården, som ligger i hjertet af Scanport. Området skulle have en puls.

Kunstnere puster liv i ny bydel

Som en del af aktiveringen flyttede kreative iværksættere og kunstnere ind i Bryggergården. De skal være med til at tilføre Scanport liv og genfortælle områdets mere end 250 år gamle industrihistorie.

Musikvideoer, værksteder, events, pop-up-shops, modeshows og andre kreative aktiviteter har siden aktiveringsprojektets start fyldt Bryggergårdens rå lokaler. Og projektet har stadig fuld fart fremad.

"Det er spændende med den aktivitet, som gryer i Scanport. Lejerne og aktiviteterne i Bryggergården bringer liv til området. Vi planlægger at renovere havnepladsen foran Bryggergården i foråret 2015, hvilket også understøtter visionen for bydelen, vi er ved at udvikle. Det var hele idéen bag bylivsudviklingsprojektet, så vi er meget tilfredse," fortæller Ib Kaa, projektleder i Skanska.

Historiske rammer giver identitet til det fremtidige Scanport

Bylivsudviklingsprojektet skulle være med til at definere Scanports identitet og pege mod områdets historie – for på den måde at tegne linjerne for den kommende bydel.

"Områdets historie skal afspejles i den fremtidige bydel – og i bygningerne. Vi mener, det er en afgørende faktor, når vi udvikler nye byområder," understreger Ib Kaa.

Scanports historie strækker sig helt tilbage til 1749, hvor den kongelige hofbygmester Jacob Fortling opførte Bryggergården som fajanceværk med tilliggende kalkbrænderi og teglværk. Dengang hed bygningen Kastrup Værk.

Igennem tiden har Bryggergården været anvendt til forskellige erhverv - heriblandt bryggeri, atelier og kunstværksteder. Alle med kreativitet som fællesnævner. Navnet "Bryggergården" blev givet bygningen i 1838, hvor et hvidtølsbryggeri og værtshus blev etableret i bygningen.

Nu udspiller fortiden sig på ny. De rå og rustikke omgivelser i Bryggergården, der engang lagde rum til kreative erhverv, summer nu igen af liv og kreativitet – modedesignere, kunstnere og andre kreative har indtaget lokalerne i den historiske bygning.