Du er her

Skanska i Danmark

Her vil du finde information om Skanska Danmark's aktiviteter og kan søge job i Skanska.

Luk

Togstation eller katedral?

Den verdenskendte arkitekt og ingeniør Santiago Calatrava har netop færdiggjort den nye togstation ved World Trade Center i New York med Skanska som entreprenør.

PATH-Terminalen – i daglig tale ”The Oculus” – er resultat af en arkitekt-konkurrence, der blev afsluttet tilbage i 2004.

Centralt for byggeriet er den gigantiske katedral-lignende kuppel, der begynder under jorden på stationens mezzanin-niveau og strækker sig skulpturelt op over jorden i mange etagers højde.

Men i virkeligheden indrammer selve Oculus’en et stort netværk, der forbinder WTC-komplekset med stationer, tårne, museum og et underjordisk indkøbscenter. Oculus-terminalen er det foreløbige højdepunkt i Calatravas karriere, der startede med Stadelhofen-togstationen i Zürich og markerede hans gennembrud i 1990.

Hvad er det ved Calatravas arkitektur, der fascinerer og nogle gange provokerer os?

For det første insisterer han på altid at have ingeniør-delen med på sine projekter. Han ser ikke isoleret på formgivningen, som ellers er normen for mange arkitekter.

For det andet tager alle hans bygningsværker udgangspunkt i det skulpturelle og bevæger sig på randen af det muliges kunst. Han formår at presse sine konstruktioner i stål og beton til det yderste, og det giver ham mulighed for at udforske rummet, der udspiller sig i mellem.

Man kan sige, at hans materialer i højere grad udgør lyset og rummet end de statiske elementer, der bærer hans værker – og således er hele PATH-terminalen udført uden én eneste bærende søjle. Han udfordrer materialer og ingeniører til det yderste for at skabe værker, der for beskueren virker magiske og mageløst enkle.

Den "menneskelige rygsøjle" Turning Torso

Man kan også opleve Calatravas arkitektur på mere hjemlige himmelstrøg. I Malmø finder man Skandinaviens højeste bygning, Turning Torso. Som navnet antyder, er den opført som en skulptur af den menneskelige rygsøjle i et horisontalt tvist.